Search This Blog

Wednesday, January 20, 2016

Pensyarah, pelajar ditembak tanpa belas kasihan

Peshawar, Pakistan: Sekurang-kurangnya 21 terbunuh dalam serangan militan terhadap Universiti Bacha Khan, Charsadda, 50 kilometer dari Peshawar selepas tentera menyerbu masuk bagi menamatkan pembunuhan beramai-ramai pensyarah dan pelajar dalam konflik kira-kira tiga jam itu.
Namun jumlah sebenar korban tidak dapat dipastikan kerana pihak berkuasa memberi angka berbeza manakala ada agensi berita melaporkan jumlahnya melebihi 30 orang, termasuk pelajar perempuan dengan 50 lagi cedera.
Polis, tentera dan pasukan khas melancarkan serangan dari darat dan udara selepas penyerang menyerbu masuk dan melepaskan tembakan dalam kelas serta asrama pelajar.
Ketua Polis Peshawar, Saeed Wazir, berkata: “Jumlah korban serangan pengganas meningkat kepada 21 orang.
“Ramai pelajar yang mati, ditembak di sebuah asrama pelajar lelaki.”
Menurutnya operasi sudah berakhir dan pasukan keselamatan sudah memastikan kawasan kampus selamat.
Menurut polis, militan terbabit menggunakan kabus tebal musim sejuk untuk memanjat tembok universiti sebelum memasuki bangunan dan melepaskan tembakan ke arah pelajar dan pensyarah dalam kelas dan asrama.
Jurucakap tentera Mejar Jeneral Asim Bajwa berkata melalui Twitter, empat penyerang ditembak mati termasuk dua pengganas ditembak mati di atas bumbung bangunan oleh penembak tepat.
Pelajar menceritakan mengenai seorang pensyarah dikenali sebagai yang melawan penyerang dengan menembak balas bagi melindungi pelajarnya.
Pelajar geologi, Zahoor Ahmed, berkata pensyarah kimia itu memegang pistol sambil mengarahkan pelajar supaya jangan keluar.
“Saya nampak dia kena tembak. Saya nampak dua penyerang melepaskan tembakan. Saya berjaya melepaskan diri,” katanya. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 20 January 2016 @ 4:29 PM

Tentera Pakistan berkumpul di luar kampus Universiti Bacha Khan selepas operasi menamatkan pembunuhan beramai-ramai pensyarah dan pelajar oleh militan selesai. - Foto REUTERS
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/108775#sthash.QSU7mQKv.dpuf

No comments:

Post a Comment