Search This Blog

Saturday, January 30, 2016

Kilang proses asam jawa, kicap ditutupHang SOON (dua dari kanan) bersama Pengarah Kesihatan negeri Perak, Datuk Juita Ghazali (kanan) ketika memeriksa sebuah kilang kicap di Ipoh semalam.


IPOH – Sebuah kilang memproses kicap dan asam jawa di sini diarah tutup selama dua minggu setelah didapati kotor semasa diperiksa semalam.
Operasi selama dua jam yang bermula pukul 10 pagi itu dilakukan di kilang memproses kicap di Taman Rishah dan kilang memproses asam jawa di Taman Pertama.
Selain penguat kuasa Jabatan Kesihatan Negeri, operasi turut disertai pegawai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dan Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk).
Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri, Datuk Dr. Mah Hang Soon berkata, ke­dua-dua kilang itu diarah tu­tup bagi melakukan kerja-kerja pembersihan mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983.
Menurut Hang Soon, pekerja kedua-dua kilang juga didapati gagal mematuhi etika berpakaian iaitu tidak memakai penutup kepala dan mulut, apron serta sarung tangan.
“Kita dapati stor kilang asam jawa juga kurang bersih.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0130&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm#ixzz3ygDgmWZs 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment