DETROIT - AMERIKA SYARIKAT. Sekumpulan guru dari beberapa sekolah di Detroit mengumumkan 'cuti sakit' sebagai tanda bantahan terhadap lambakan pelajar, kekurangan guru dan masalah kewangan yang melanda sekolah-sekolah awam di Chicago dan Detroit.
Menurut laporan The Wall Street Journal, protes yang diadakan serentak dengan lawatan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama ke Detroit semalam juga menyuarakan isu-isu penting lain di sekolah.
Peserta protes menggesa supaya penggubal undang-undang Republikan di Illinois mengambil alih Chicago dan Detroit kerana menghadapi tekanan kewangan.
"Sekolah di Detroit perlukan transformasi. Secara ringkasnya, tidak semua pelajar di Detroit menerima pelajaran yang sepatutnya diberikan kepada mereka," kata gabenor Michigan, Rick Snyder.
Selain dari Chicago dan Detroit, negeri lain seperti Philadelphia dan Atlantic City juga menghadapi masalah kewangan walaupun ekonomi AS dan kutipan cukai di peringkat negeri berkembang dengan baik.
Di Detroit, para guru mengkritik pengurus kecemasan, Darnell Earley yang dilantik Rick sebelum ini kerana gagal menyelesaikan masalah yang timbul.
Darnell sebelum ini berjanji akan 'memperbetulkan keadaan secepat mungkin' walaupun pada dasarnya tidak mempunyai sebarang dana untuk memperbaiki bangunan-bangunan sekolah.
Protes pada Rabu menyaksikan hampir 100 sekolah ditutup di Detroit