Search This Blog

Wednesday, January 27, 2016

Gempa 7.1 magnitud landa Alaska
AP - GAMBAR menunjukkan keadaan di sebuah kedai di Semenanjung Kenai, Alaska selepas dilanda gempa bumi kelmarin.


ANCHORAGE, Alaska – Satu gempa bumi dengan kekuatan 7.1 magnitud melanda Alaska awal pagi kelmarin sehingga menyebabkan kegemparan kepada penduduk, namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan setakat ini.
Pakar seismologi Alaska, Michael West memberitahu, gempa berkenaan merupakan yang terkuat di wilayah selatan tengah negeri itu dalam tempoh beberapa dekad ini.
“Gempa bumi kelmarin perlu diberi perhatian kerana sangat berdekatan dengan penempatan penduduk di Alaska,” ujar West dengan menambah gegaran sama bakal berterusan sepanjang minggu ini.
Gegaran turut dirasai sehingga ke kawasan Anchorage tetapi pihak polis Anchorage dan Valdez memberitahu, mereka tidak menerima sebarang laporan kecederaan atau kerosakan setakat ini.
Gempa bumi itu berlaku sekitar pukul 1.30 pagi waktu tempatan dan berpusat 85 kilome­ter di barat Anchor Point di Semenanjung Kenai iaitu kira-kira 257 kilometer dari barat daya Anchorage.
Salah seorang penduduk di Kenai, Vincent Nusunginya memberitahu, dia berada di dalam rumah ketika gempa bumi tersebut berlaku.
“Ia bermula dengan gegaran dan sama seperti gempa bumi biasa. Tetapi kemudian bertukar kuat dan terasa seperti terhuyung-hayang,” kata Nusunginya kepada akhbar tempatan, Peninsula Clarion.
Empat buah rumah terbakar di Kenai sejurus selepas gempa bumi apabila berlaku kebocoran gas.
“Tiada kecederaan dilaporkan dalam kebakaran ini. Satu letupan besar berlaku dalam kebakaran kedua,” kata ketua bomba Kenai, Tony Prior. – AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0126&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3yPeniOzh 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment