Search This Blog

Friday, January 29, 2016

Cuaca sejuk cetus kebimbangan


Diramal berlanjutan sehingga bulan depan
29 Januari 2016 1:19 AMBEIJING 28 Jan. - Cuaca sejuk melampau yang melanda beberapa negara di rantau Asia dan ribut salji di Amerika Syarikat (AS) terus mencetuskan kebimbangan terhadap kesan fenomena luar biasa itu yang diramal berlanjutan sehingga bulan depan.
Setakat ini, portal berita ABC melaporkan, sekurang-kurang­nya 50 kematian dicatatkan di AS, manakala angka korban akibat cuaca sejuk di Thailand meningkat kepada 14 orang seperti dilaporkan portal Echo Netdaily.
Di Vietnam, hampir 800 haiwan ternakan terutamanya lembu mati selepas cuaca sejuk melampau melanda kawasan utara negara itu dan kawasan tanaman sayuran seluas 3,000 hektar turut terjejas akibat perubahan suhu.
Sementara itu, di China, rangkaian stesen tempatan CCTV men­yiarkan rakaman sebuah bangunan penempatan yang beku di bahagian luar dan dalam ekoran penurunan suhu serendah -11 darjah Celcius.
Kejadian luar biasa tersebut berlaku di wilayah Jiangsu dipercayai berpunca akibat air yang keluar daripada saluran paip pecah, membeku menjadi ais di sepanjang laluan tangga bangunan berkenaan.
Namun laporan itu menyebut, penduduk di wilayah Jilin turut mengalami nasib sama apabila air di dalam saluran paip membeku menyebabkan mereka terputus bekalan air bersih.
Jabatan meteorologi negara itu meramalkan cuaca yang lebih sejuk dijangka berterusan pada minggu depan dengan dan kerajaan China menasihati rakyatnya supaya kerap memasak air dan membalut saluran paip dengan tuala panas bagi mengelakkan pembekuan berlaku.
Antara negara Asia yang terjejas akibat cuaca sejuk termasuk ­Taiwan, Jepun, Hong Kong dan Korea Selatan, yang menyaksikan jumlah kematian keseluruhan melebihi 100 orang.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/cuaca-sejuk-cetus-kebimbangan-1.184615#sthash.MTjdCkwM.dpuf

No comments:

Post a Comment