Search This Blog

Thursday, January 21, 2016

Bauksit: 4 direman termasuk seorang Datuk


Oleh Irwan Shafrizan Ismaili


PEGAWAI SPRM membawa individu ke Mahkamah Majistret Putrajaya untuk mendapat perintah tahanan reman kes bauksit. - Foto Fariz Iswadi Ismail
PUTRAJAYA: Empat individu termasuk seorang ahli perniagaan berpangkat Datuk ditahan reman bagi membantu siasatan membabitkan kes rasuah perlombongan bauksit di Pahang.
Perintah tahanan reman selama empat hari bermula hari ini dikeluarkan Majistret Eric Lau pagi tadi.
Selain Datuk yang juga bekas pegawai kanan sebuah agensi kerajaan itu, turut direman seorang wanita yang juga pekerja sebuah syarikat perlombongan, seorang peguam dan seorang penjawat awam yang juga pegawai kanan di Jabatan Mineral dan Geosains Pahang.
Difahamkan semua suspek berusia antara 34 hingga 42 tahun itu ditahan semalam. Ahli perniagaan itu ditahan di Kuala Lumpur manakala tiga lagi ditahan di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini ketika hadir memberi keterangan.
Siasatan dilakukan mengikut Seksyen 18 Akta SPRM 2009 kerana menggunakan dokumen yang mengandungi maklumat palsu berkaitan perlombongan bauksit di Kuantan, Pahang.
Dua daripada suspek iaitu Datuk terbabit dan juga peguam diwakili peguam Datuk Syed Azimal Amir Syed Abu Bakar.
PEGAWAI SPRM membawa individu ke Mahkamah Majistret Putrajaya untuk mendapat perintah tahanan reman kes bauksit. - Foto Fariz Iswadi Ismail

No comments:

Post a Comment