Search This Blog

Friday, January 15, 2016

14 maut nahas bas di Jepun

JUMAAT, 15 JANUARI 2016 @ 11:17 AM
PENYIASAT sedang memeriksa bangkai sebuah bas terbabas lalu terhempas di jalan dekat kawasan pergunungan di Nagano, tengah Jepun hari ini. - Foto AFP
TOKYO: Sekurang-kurangnya 14 orang terbunuh dan berpuluh lagi cedera apabila bas yang membawa mereka ke resort percutian ski terbabas di jalan dekat kawasan pergunungan di tengah Jepun awal hari ini, kata kerajaan.
Difahamkan bas dari Tokyo dengan 41 penumpang itu menuju ke resort ski di daerah Nagano apabila ia tergelincir dari jalan raya di bandar peranginan di selatan Karuizawa Nagano.
Ketua Setiausaha Kabinet, Yoshihide Suga dalam satu sidang media di Tokyo berkata, 14 orang terbunuh dan 27 lain cedera dalam kemalangan itu.
Jurucakap tertinggi kerajaan itu berkata, kementerian pengangkutan sudah melancarkan siasatan dan menghantar penyiasat ke kawasan kejadian.
Rakaman televisyen menunjukkan bas terbalik ke dalam hutan dengan tingkap hadapan berkecai sepenuhnya selepas merempuh penghadang jalan.
Jurucakap polis memberitahu AFP, bas itu menjunam sebelum subuh, manakala media tempatan berkata ia membawa penumpang yang mengikuti pakej pelancongan yang dijual agensi pelancongan Tokyo.
Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Jepun menyaksikan beberapa kemalangan bas berprofil tinggi, sebahagiannya menyalahkan pemandu yang tertidur ketika bertugas. - AFP

No comments:

Post a Comment