Search This Blog

Saturday, October 31, 2015

Media kecam tindakan sekat kebebasan bersuara


Media kecam tindakan sekat kebebasan bersuara

31 OKTOBER 2015
Media kecam tindakan sekat kebebasan bersuara Kekecohan tercetus selepas pihak berkuasa menyerbu pejabat Koza-Ipek Holding.

ANKARA - TURKI. Media Turki mengecam tindakan kerajaan di bawah pimpinan Presiden Recep Tayyip Erdogan kerana melancarkan tindakan kekerasan ke atas mereka sebagai langkah untuk menyekat kebebasan bersuara menjelang Pilihan Raya Parlimen esok.

Ketua editor stesen TV pembangkang, Bugun, Tarık Toros mendakwa ia adalah operasi terbesar dalam sejarah yang menyasarkan media di negara itu.

Rabu lalu, pihak berkuasa dilaporkan bertindak menyerbu pejabat stesen TV milik konglomerat, Koza-Ipek Holding itu di Istanbul yang didakwa mempunyai kaitan dengan musuh politik Erdogan, Fethullah Gulen dan turut menggunakan gergaji rantai untuk memecahkan pintu masuk premis tersebut.

Dalam satu kenyataan, jurucakap pejabat ketua pendakwa raya memaklumkan serbuan itu kononnya adalah sebahagian daripada proses siasatan sedang dijalankan ke atas konglomerat tersebut yang disyaki menyebarkan propaganda dan membiayai kegiatan militan.

Bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Akin Ipek mengecam langkah itu yang didakwa bermotifkan politik kerana mereka tetap dikenakan tindakan selepas serbuan itu gagal menemui sebarang perkara mencurigakan, lapor PTV.

No comments:

Post a Comment