Search This Blog

Thursday, October 1, 2015

Lelaki Kashmir mohon ampun


Shabir diiringi dua pegawai polis dibawa ke Mahkamah Majistret Kuala Lumpur di Jalan Duta semalam bagi menghadapi pertuduhan menampar Imam II Masjid Negara.


KUALA LUMPUR – “Saya berasa bersalah. Saya mahu berjumpa dengan imam, saya mahu minta ampun. Bolehkah anda panggil imam datang ke sini (mahkamah)? Saya berasa sangat bersalah.”
Begitulah luahan lelaki warga India, Shabir Ahmad Khan, 31, yang menampar Imam II Masjid Negara, Mohd. Zuhairee Mohd. Yatim ketika beliau sedang mengimamkan solat Jumaat di masjid tersebut dua minggu lalu.
Shabir yang memakai baju biru berbelang dan berseluar jean dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam. Dia dilihat beberapa kali menepuk pipinya sendiri selain kerap memandang ke lantai ketika pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa mahkamah dalam bahasa Inggeris di hadapan Majistret Siti Radziah Kamarudin.
Lelaki yang berasal dari Kashmir, India itu berdepan dengan tiga pertuduhan iaitu mencederakan imam, mengganggu perjalanan solat Jumaat dan tinggal di Malaysia selepas tamat tempoh pas lawatan sosial.
Mengikut pertuduhan, Shabir didakwa menyebabkan kece­deraan terhadap imam Mohd. Zuhairee, 39, di Masjid Negara, Jalan Perdana, Dang Wangi di sini pada pukul 1.30 petang 18 September lalu.
Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.
Shabir yang bekerja sebagai pemandu peribadi itu juga didakwa dengan sengaja mengganggu perjalanan solat Jumaat di tempat dan waktu yang sama.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1001&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz3nGqgHioM 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment