Search This Blog

Thursday, October 1, 2015

Jakarta mahu bunuh 6 juta ayam


Jakarta: Kerajaan Indonesia akan membunuh enam juta ayam daging bermula minggu ini sebagai usaha untuk mengurangkan bekalan serta mengatasi kejatuhan harga makanan itu.

Kejatuhan harga ayam itu berpunca daripada beberapa dasar berkaitan makanan yang dibuat pentadbiran Presiden Joko Widodo (Jokowi).


Sejak berkuasa pada tahun lalu, Jokowi mahu Indonesia mengurangkan kebergantungan terhadap makanan diimport bagi melindungi petani dan penternak.

Bagaimanapun, dasar itu memberi kesan kepada harga makanan dan mencetuskan kebimbangan pelabur.

Masalah bermula apabila kerajaan mengurangkan import lembu pada suku tahun ketiga menyebabkan pengguna beralih kepada ayam hingga mendorong harga makanan itu meningkat.

Kenaikan harga berlaku ketika pengeluaran ayam melebihi permintaan hampir 30 peratus.

Harga ayam kini turun mendadak dan harga ayam hidup di ladang ternakan dijual 12 hingga 18 peratus bawah kos pengeluaran.

“Jumlah pengguna lebih rendah berbanding pengeluaran akibat terdapat lebihan bekalan. Satu pengurusan dan kawalan perlu dilakukan,” kata ketua pengarah kementerian perdagangan, Srie Agustina.

Sumber industri memberitahu, kerajaan merancang membunuh enam juta ayam daging bermula minggu ini untuk menstabilkan harga. - Reuters

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 1 Oktober 2015 @ 6:37 AM

SEORANG peniaga memotong ayam untuk seorang pelanggan di Pasar Senen, Jakarta, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/81461#sthash.7VwPdRKU.dpuf

No comments:

Post a Comment