Search This Blog

Thursday, August 27, 2015

Nelayan jatuh laut ditemui terapung


NURUL MAZWANA HAMDAN
26 OGOS 2015Nelayan jatuh laut
Nelayan jatuh laut Ahli keluarga membuat pengecaman ke atas mayat mangsa yang ditemui dengan kesan cedera di muka. Gambar kecil: Low Tze Kian.

KUALA SEPETANG – Seorang nelayan yang dipercayai lemas di kawasan perairan Pasir Hitam, Trong, di sini kelmarin dan mayatnya ditemui terapung di kawasan itu, pagi semalam.

Mangsa, Low Tze Kian, 23, dari Teluk Kertang, Matang dilaporkan lemas setelah terjatuh dalam laut ketika menangkap ikan.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Harrith Kam Abdullah berkata, mangsa ditemui kira-kira jam 9.30 pagi setelah operasi mencari dan menyelamat digerakkan pada jam 9 pagi, tidak jauh dari lokasi bot mangsa.

Menurutnya, dalam kejadian jam 2.40 petang kelmarin, mangsa dikatakan tergelincir ketika memasang pukat.

“Ketika usaha pencarian dilakukan pada petang semalam (kelmarin), anggota hanya menemui bot yang digunakan mangsa di lokasi kejadian.

“Bot itu kemudiannya ditarik balik dan usaha mencari  terpaksa ditangguhkan berikutan keadaan cuaca yang gelap serta hujan lebat,” katanya.

Beliau berkata, mangsa hanya mengalami luka dan calar di muka.

Laporan kehilangan mangsa diterima Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim) daripada bapa mangsa yang membuat panggilan mengenai kejadian itu.

Usaha mencari dan menyelamat dilakukan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Maritim, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia, Jabatan Perikanan dan nelayan.

Sementara itu, Ketua Bomba dan Penyelamat Zon 2 Perak, Mohamad Yusoff Abdul Rahman berkata, anggota terlibat melakukan pencarian di kawasan permukaan dan operasi diteruskan dalam lingkungan 10 hingga 15 kilometer dari tempat kejadian.

“Operasi pencarian mangsa tamat sekitar jam 10.30 pagi dan mayat mangsa  dihantar ke Hospital Taiping,” katanya.

No comments:

Post a Comment