Search This Blog

Saturday, July 11, 2015

Tikus besar di Britain cetus perdebatanDua keping gambar yang dimuat naik di Facebook menunjukkan seekor tikus besar dijumpai di pelabuhan Grimsby, Britain. - AGENSI


LONDON – Seekor tikus gergasi yang dijumpai di Britain baru-baru ini mencetuskan perdebatan ramai yang tidak mempercayai dengan saiz haiwan itu yang sangat besar.
Menerusi gambar yang dimuat naik di Facebook baru-baru ni, seorang lelaki yang memakai pakaian keselamatan dilihat memegang seekor tikus besar di bahagian leher dan menunjukkan ke arah kamera. “Selamat tengah hari semua, jumpa ini di pelabuhan Grimsby,” kata keterangan gambar tersebut yang telah dikongsi ribuan kali sejak mula dimuat naik di internet.
Rata-rata pengguna internet terkejut dengan saiz haiwan itu dan menyatakan bahawa mereka tidak akan sekali-kali menghampiri haiwan seperti itu. Namun, setengah pengguna lain mendakwa, gambar tersebut adalah palsu dan diubah suai menerusi perisian Photoshop.
Gambar itu telah dikongsi sehari selepas sebuah badan amal mendedahkan usaha melatih tikus-tikus besar bagi mengesan periuk api di sebahagian besar negara Afrika. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0711&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3fWuma5fN 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment