Search This Blog

Wednesday, June 24, 2015

‘Geng Jamil’ tumpas

Sabak Bernam: Kelicikan ‘Geng Jamil’ yang terbabit dengan sekurang-kurangnya 60 kes pecah rumah di sekitar daerah ini dan Bandar Contry Homes Rawang berakhir apabila empat ahlinya dicekup polis, dua minggu lalu.
Empat lelaki berusia 28 dan 32 tahun termasuk perancang utamanya ditahan polis dalam beberapa siri serbuan di sekitar daerah ini selepas menjalankan risikan dan menerima maklumat awam.
Ketua Polis Daerah Sabak Bernam Superintendan Mohd Azmi Isa berkata, dalam serbuan itu juga, polis menemui pelbagai barangan elektrik dan elektronik termasuk barang kemas dianggarkan bernilai RM100,000 dipercayai hasil jenayah yang dilakukan mereka.
Beliau berkata, siasatan lanjut mendapati kumpulan berkenaan aktif melakukan jenayah pecah rumah sejak Jun 2014 dan menyasarkan rumah yang tidak berpenghuni untuk dipecah masuk.
Menurutnya, kumpulan berkenaan akan mengenal pasti rumah yang tidak berpenghuni pada sebelah pagi sebelum membuat ‘rondaan’ kedua pada sebelah petang bagi memastikan penghuninya tiada.
“Selepas yakin rumah yang disasarkan itu tidak berpenghuni, kumpulan berkenaan akan memecah masuk rumah dan melarikan barangan berharga dan hanya disedari pemilik apabila pulang ke rumah,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sabak Bernam, di sini, semalam.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 24 Jun 2015 @ 6:37 AM


MOHD Azmi (tengah) menunjukkan barang curi yang dirampas.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/59658#sthash.gPoe1HDq.dpuf

No comments:

Post a Comment