Search This Blog

Friday, April 24, 2015

Hisap shisha sebarkan tibiSEORANG pelanggan sedang asyik menghembuskan asap shisha yang dihisapnya di sebuah restoran di Kuala Lumpur kelmarin.


KUALA LUMPUR – Amalan menghisap shisha secara berkongsi berisiko menyebabkan penggunanya dijangkiti penyakit berjangkit termasuk tibi atau batuk kering.
Pengarah Institut Perubatan Respiratori, Datuk Dr. Abdul Razak Muttalif berkata, perkongsian shisha juga berpotensi menyebarkan penyakit lain seperti jangkitan paru-paru dan mulut.
“Shisha kebiasaannya dikongsi beramai-ramai dalam satu kumpulan. Oleh itu, penggunaannya boleh menyebabkan penyakit berjangkit disebabkan kuman pada paru-paru atau mulut.
“Jadi saya tidak faham mengapa ada segelintir masyarakat menganggap penggunaan shisha tidak berbahaya kepada kesihatan,” katanya ketika dihubungi di sini semalam

Kosmo! pada 18 April lalu melaporkan kes penyakit tibi di negara ini meningkat daripada 24,071 kes dengan 1,597 kematian pada tahun 2013 kepada 24,711 kes melibatkan 1,603 kematian pada tahun lalu.
Abdul Razak berkata, risiko kesihatan disebabkan amalan menghisap shisha adalah sama seperti menghisap rokok iaitu kanser, sakit jantung dan strok.
Menurutnya, pengguna shisha turut menghisap bahan kimia dalam arang yang digunakan dalam peralatan tersebut.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0424&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm#ixzz3YB9UrYc0 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment