Search This Blog

Wednesday, January 21, 2015

Bapa Mengaku Tidak Bersalah Dera Anak


Diterbitkan: Rabu, 21 Januari 2015 11:58 AM
Mohd Shaikful mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret terhadap pertuduhan mendera anaknya. - fotoBERNAMA

BUTTERWORTH: Seorang bapa mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu terhadap pertuduhan mendera anaknya berusia tujuh tahun di Sungai Dua, dekat sini.

Mohd Shaikful Adli Mohd Afendi, 34, didakwa menganiaya dan mendedahkan kanak-kanak di bawah jagaannya itu kepada kecederaan fizikal dan emosi di sebuah rumah di Sungai Dua, Seberang Perai Utara pada pukul 7.23 malam, 15 Januari lepas.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 yang membawa hukuman denda sehingga RM20,000 atau penjara sehingga 10 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Khairul Fairuz Rahman memohon mahkamah supaya tidak membenarkan tertuduh diikat jamin atas alasan kes itu adalah serius, selain kekerapan kes penderaan kanak-kanak sejak kebelakangan ini.

"Saya memohon tertuduh tidak boleh dijamin kerana mangsa juga adalah anak kepada tertuduh dan ada kemungkinan tertuduh akan mengganggu mangsa dan saksi pendakwaan," katanya.

Peguam yang mewakili Mohd Shaikful Adli, Saiful Ambar Abdullah Ambar kemudian memohon mahkamah membenarkan jaminan kepada anak guamnya berdasarkan kes Lolanopita Sadi, ibu remaja Orang Kurang Upaya, Muhammad Firdaus Dullah, yang berdepan dua pertuduhan mengikut Akta Kanak-kanak 2001, yang dibenarkan diikat jamin oleh mahkamah.

Majistret Muhammad Firdaus Abdul Wahab kemudian membenarkan Mohd Shaikful Adli diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan tertuduh tidak dibenarkan mengganggu mangsa dan saksi pendakwaan sepanjang perbicaraan, jika gagal, jaminan akan ditarik balik.

Muhammad Firdaus turut menetapkan 25 Februari depan untuk sebutan semula kes.

Kanak-kanak berkenaan yang merupakan murid Tahun Satu ditemui dalam keadaan lemah dan kelaparan di sebuah rumah di Sungai Dua yang tidak mempunyai bekalan air dan elektrik pada Khamis lepas (15 Januari).

Kanak-kanak itu masih dirawat di Hospital Seberang Jaya.

No comments:

Post a Comment