Search This Blog

Wednesday, December 24, 2014

Banjir: Penduduk Menginap Di Kaki Lima Rumah Kedai


Diterbitkan: Rabu, 24 Disember 2014 3:44 PM

KUALA KRAI: Berikutan jalan untuk ke pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan Kampung Bedal di sini dinaiki air, penduduk Taman Bukit Sireh memilih kaki lima kedai untuk berteduh buat sementara waktu.
Tinjauan mendapati beberapa keluarga berada di kawasan kaki lima kedai yang terletak di kawasan lebih tinggi berbanding taman perumahan mereka dengan membawa sekali tikar dan bakul berisi baju dan selimut.
Farid Abdullah, 54, berkata dia berserta isteri dan lima anak mereka memilih untuk berada di kaki lima kedai kerana jaraknya lebih dekat dengan rumah mereka berbanding pusat pemindahan.
"Ini kali kedua rumah pak cik dinaiki air bermula 4.30 pagi tadi. Kali pertama minggu lepas. Kali ini kami ambil keputusan untuk lari ke kawasan kedai yang lebih tinggi sedikit, sebab dari sini pun kami boleh melihat keadaan rumah kami," katanya.
Beliau berkata yang sempat diselamatkannya ialah dua tiga bakul kain baju, dokumen dan sedikit wang.
Sementara itu jalan ke sini menggunakan jalan utama Kota Baharu-Gua Musang didapati tersekat akibat terputus dilimpahi air Sungai Nal di beberapa kawasan seperti Kampung Nal dan Kampung Keroh.
Pihak bomba dan penyelamat termasuk dari negeri lain telah tiba untuk menyelamat penduduk.
Seorang penduduk Kampung Nal, Abdul Yassin Sulaiman berkata hampir 10 tahun kampungnya tidak dilanda banjir sebegitu rupa.

No comments:

Post a Comment