Search This Blog

Sunday, November 30, 2014

7,000 Maut Akibat Wabak Ebola - WHO


Diterbitkan: Ahad, 30 November 2014 12:23 PM

GENEVA: Hampir 7,000 orang maut akibat wabak Ebola di barat Afrika, dengan laporan terbaharu dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan ada 1,200 lagi kematian daripada jumlah keseluruhan yang dikeluarkan Rabu lalu.

Data yang diumumkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada lewat Jumaat lalu menunjukkan 16,169 orang dijangkiti Ebola.

Daripada jumlah itu seramai 6,928 orang meninggal dunia di Sierra Leone, Guinea dan Liberia, negara yang teruk dilanda wabak itu.

Pada Rabu lalu, WHO mengumumkan jumlah kematian akibat Ebola di tiga negara itu kini mencecah 5,674, dengan 15 kematian di negara lain.
WHO tidak memberikan sebarang penjelasan mengenai jumlah kematian yang makin meningkat itu terutama di Liberia.

Namun jumlah kematian terbaharu itu kemungkinan termasuk kes yang tidak dilaporkan sebelum ini.

WHO bagaimanapun memberitahu, terdapat kesulitan untuk mengumpul jumlah berkenaan dengan kadar korban kematian wabak itu kini sekitar 70 peratus.

Pertubuhan itu percaya angka kematian jauh lebih banyak daripada yang didaftarkan setakat ini.

Angka kematian tertinggi setakat ini direkodkan di Liberia walaupun pemerhati memberitahu penyebaran virus maut itu semakin perlahan sejak beberapa minggu lalu.

Namun, jumlah kematian Ebola di Liberia kini mencecah 4,181 daripada 7,244 kes jangkitan.

Sierra Leone pula menurut WHO masih berdepan dengan wabak yang merebak dengan pantas di beberapa bahagian di negara itu dengan jumlah kematian kini mencecah 1,461 orang daripada 6,802 kes.

Guinea yang dilanda wabak berbahaya itu hampir setahun lalu kini mencatat jumlah kematian 1,284 orang daripada 2,123 kes, meningkat daripada 1,260 kematian dan 2,134 kes dua hari lalu.

Dalam perkembangan berkaitan, WHO melaporkan Mali adalah negara terbaharu dilanda Ebola, dengan enam kematian direkodkan daripada lapan kes yang diterima.

Nigeria mencatatkan lapan kematian akibat Ebola manakala Senegal dengan satu kes.

Bagaimanapun tiada kes terbaharu dilaporkan di Mali dan Nigeria sejak 57 hari lalu, sekali gus membolehkan kedua-dua negara itu diisytiharkan bebas Ebola.

No comments:

Post a Comment