• Taufan Kalmaegi menyebabkan puluhan kemalangan di Haikou, wilayah Hainan, di selatan China. Foto: AFPTaufan Kalmaegi menyebabkan puluhan kemalangan di Haikou, wilayah Hainan, di selatan China. Foto: AFP

HANOI - VIETNAM. Sekurang-kurangnya 10 orang maut dalam beberapa insiden berasingan akibat Taufan Kalmaegi di Vietnam, menurut pihak berkuasa, semalam.

Jurucakap Jawatankuasa Kebangsaan Mencari dan Menyelamat berkata, enam orang terbunuh dalam kejadian tanah runtuh yang dicetuskan hujan lebat di utara wilayah Lang Son, kelmarin.

Di daerah Cao Loc, seorang kanak-kanak lima tahun terbunuh manakala ibunya cedera apabila rumahnya runtuh akibat ribut dan angin kuat.

Sementara itu, di Hanoi sepasang kekasih maut selepas terkena kejutan elektrik apabila tiang penjana kuasa tumbang dan menghempap mereka, manakala seorang lagi mangsa wanita ditemui mati selepas dihanyutkan banjir di wilayah tengah Aghe An.

Taufan Kalmaegi, iaitu ribut tropika ketiga yang membadai Vietnam dalam tahun ini turut memusnahkan 800 buah rumah dan merosakkan lebih 42,000 hektar tanaman padi.

Ribut telah membawa hujan antara 191 hingga 344 milimeter sejak tiga hari lalu di wilayah utara dan pihak berkuasa telah memindahkan 55,000 penduduk di empat wilayah sebagai langkah berjaga-jaga menurut laporan Bangkok Pos.