Search This Blog

Friday, September 5, 2014

Melawan tak mahu keluar


Oleh Junaidi Ladjana
Sandakan: Sekumpulan lelaki dipercayai warga asing yang menaiki lapan bot pam dan melakukan provokasi ketika dihalau pasukan keselamatan kerana memasuki perairan negara di Pulau Selingan, di sini, petang kelmarin, ‘menerima padah’ apabila seorang daripadanya parah ditembak selepas mengancam keselamatan anggota keselamatan dengan parang.

Dalam kejadian pada jam 1.45 petang kelmarin itu, suspek Jabal Abdullah, 22, cedera di betis kiri dan buku lali sebelah kanan akibat terkena tembakan dan suspek dikatakan dibawa ke Pulau Bakungan Kecil (Malaysia) bagi mendapatkan rawatan kecemasan sebelum dihantar ke hospital Dutchess Of Kent, di sini, untuk rawatan lanjut.


Komander Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) Datuk Abdul Rashid Harun berkata, sebelum kejadian, anggota tentera yang bertugas di Pulau Bakungan Kecil menerima maklumat terdapat beberapa bot dari Pulau Bakungan Besar, Filipina, menuju ke arah Pulau Selingan yang terletak 25 kilometer dari pusat bandar.

“Bertindak atas maklumat itu, enam anggota tentera yang menaiki bot Boston Whaler 54 bergerak ke lokasi kejadian.


“Sebaik tiba di lokasi kejadian, anggota tentera mendapati lapan bot pam berada di kawasan perairan negara dan seorang saja yang ada dalam setiap bot pam berkenaan,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.


Abdul Rashid berkata, anggota tentera terbabit cuba menghalau kumpulan berkenaan dengan melepaskan tiga das tembakan amaran, namun hanya dua saja yang berpatah balik ke perairan Filipina, manakala enam pam bot lagi tidak mengendahkan amaran itu.


Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/05

No comments:

Post a Comment