Search This Blog

Friday, September 5, 2014

Lemas ditelan pusaran air


Kejadian dipercayai berlaku jam 3 petang ketika mangsa Ahmad Faris Ahmad Nasri, 11, bersama tujuh rakan sebayanya mandi di kawasan berkenaan sebelum mayatnya ditemui hampir 10 jam kemudian di dasar sungai berkenaan oleh pasukan bomba dan penyelamat. 
Ketua Polis Daerah Yan Deputi Superintendan Nek Zaidi Zakaria berkata, pihaknya menerima laporan daripada keluarga mangsa jam 7.30 malam kelmarin selepas seorang daripada rakan mangsa memberitahu keluarganya mengenai kejadian berkenaan. 

Katanya, polis juga difahamkan rakan mangsa hanya berdiam diri selepas pulang ke rumah masing-masing kerana takut menceritakan hal sebenar kepada keluarga.
Foto
MAYAT Ahmad Faris ditemui.

“Bagaimanapun, selepas disoal berkali-kali tentang ke mana mangsa pergi barulah seorang rakannya itu mula menceritakan perkara yang berlaku.

“Difahamkan, sebelum kejadian mangsa cuba naik semula ke darat dengan bantuan rakannya, namun usaha menariknya gagal kerana dikatakan tergelincir lalu jatuh dan disedut dalam pusaran air terbabit,” katanya. 

Katanya, berikutan itu, pihaknya memaklumkan kepada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) untuk mendapatkan bantuan mencari dan menyelamatkan mangsa terbabit. 

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Yan Mohd Firdaus Bukari berkata, 12 anggota dan sebuah jentera dikejarkan ke lokasi selepas menerima maklumat pada jam 7.34 malam dan mendapat bantuan daripada Pasukan Penyelam Di Air (PPDA) BBP Sungai Petani yang tiba pada jam 10.45 malam. 

Katanya, anggota PPDA mengambil masa dua jam melakukan operasi mencari sebelum menjumpai mayat mangsa yang tersangkut pada dawai kawat di dasar sungai berhampiran lubang pembetung air keluar menghala ke laut yang terletak tiga meter dari kawasan mangsa tergelincir. 

Mayat mangsa kemudian dibawa ke Unit Forensik Hospital Yan untuk dibedah siasat dan dituntut oleh keluarga jam 6 pagi semalam untuk dibawa pulang dan dikebumikan di kampung halaman ibunya di Kota Bharu, Kelantan selepas solat Zuhur.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/09/05

No comments:

Post a Comment