Search This Blog

Saturday, August 9, 2014

Umat Islam 3 negara berisiko dilarang tunai haji


2014/08/09 - 03:29:12
Riyadh: Kementerian Kesihatan Arab Saudi mengumumkan individu dari Sierra Leone, Guinea dan Liberia, di mana kes jangkita virus Ebola paling banyak dilaporkan, tidak dibenar mendapatkan visa untuk menunaikan Haji atau Umrah.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Arab berkata, pihaknya sudah memaklumkan arahan itu kepada pegawai di semua pintu masuk negara.


“Kami sudah melatih kakitangan kami untuk mengenal pasti dan menangani kes Ebola dan kawalan jangkitan virus, sekiranya ia berlaku,” katanya.

Seorang lelaki yang mungkin dijangkiti Ebola dan menunjukkan "tanda demam virus berdarah" dimasukkan ke sebuah hospital di Jeddah, Arab Saudi, Selasa lalu.

Dia meninggal dunia tidak lama selepas itu, menjadikannya orang pertama di luar Afrika yang meninggal dunia akibat virus merbahaya ini. Lelaki itu sebelum ini berada di Sierra Leone atas urusan perniagaan.

Majalah International Business Times, menganggarkan kira-kira 13.5 juta umat Islam menghuni negara seperti Sierra Leone, Guinea dan Liberia. Guinea sahaja mempunyai sejumlah 9.7 juta orang Islam, atau 85 peratus daripada jumlah penduduk keseluruhannya.

Menunaikan Haji termaktub dalam undang-undang Islam semua orang Islam diwajibkan menziarahi Makkah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Tiga juta umat Islam menunaikan Haji di Makkah pada tahun 2013.
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengadakan pertemuan di Geneva pada Rabu dan Khamis lalu bagi merancang langkah seterusnya untuk menangani penularan virus Ebola. WHO akan membuat keputusan tidak lama lagi sama ada untuk mengisytiharkan isu Ebola sebagai kecemasan kesihatan global.

Pada tahun 2012, Arab Saudi menjadi pusat penularan besar-besaran wabak Sistem Pernafasan Timur Tengah coronavirus (MERS). Isu Arab Saudi berhubung penyebaran MERS berterusan sehingga ke hari ini. - AGENSI 

No comments:

Post a Comment