Search This Blog

Friday, July 18, 2014

Tragedi waktu sahur


RIDAUDDIN DAUD
17 Julai 2014

Keadaan Proton Exora yang terlibat dalam kemalangan mengorbankan seorang anggota polis dan ibu mertuanya.
Keadaan Proton Exora yang terlibat dalam kemalangan mengorbankan seorang anggota polis dan ibu mertuanya. Keadaan Proton Exora yang terlibat dalam kemalangan mengorbankan seorang anggota polis dan ibu mertuanya.

ilustrasi: Sinar Harian oleh AIMA HASHIM
ilustrasi: Sinar Harian oleh AIMA HASHIM

GERIK - Seorang anggota polis berpangkat inspektor dan ibu mertua maut selepas kenderaan pelbagai guna (MPV) jenis Proton Exora yang dinaiki terbabas dalam kejadian di Jalan Baharu Gerik-Kuala Rui berhampiran lampu isyarat, di sini, pagi, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.20 pagi itu, pemandu, Inspektor Jafri Rizan, 34 yang bertugas sebagai Pegawai Penguatkuasa Trafik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pasir Mas dan penumpang, Khadijah Musa, 56, maut serta-merta di tempat kejadian akibat tersepit.

Manakala, anak lelak mangsa berusia tiga tahun yang berada di bahagian tempat duduk belakang mengalami kecederaan di kepala dan kini dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh.

Ketua Polis Daerah Gerik, Superintendan Abdul Manab Baharom berkata, Proton Exora yang dipandu bapa kepada dua anak itu dalam perjalanan dari Perlis menuju ke Pasir Mas, Kelantan.

Begitupun, hasil siasatan awal mendapati, sebaik kenderaan dipandu Jafri tiba di lokasi kejadian, mangsa gagal mengawal kenderaannya lalu masuk ke laluan bertentangan.

“Proton Exora itu kemudiannya bertembung dengan sebuah lori yang datang dari arah bertentangan. Perlanggaran kuat itu menyebabkan kedua-dua mangsa tersepit di bahagian hadapan dan maut.

“Seorang kanak-kanak yang berada di belakang pula mengalami kecederaan di kepala. Bagaimanapun, pemandu lori tersebut tidak mengalami kecederaan,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, punca kemalangan masih dalam siasatan di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Katanya, jenazah kedua-dua mangsa dibawa ke Kangar, Perlis untuk dikebumikan dari Hospital Gerik kira-kira jam 2 petang, semalam.

Abdul Manab mengingatkan pengguna jalan di laluan itu supaya berhati-hati berikutan keadaan yang berbukit.

“Pemandu mungkin tidak sedar mereka menekan minyak dengan laju apabila menuruni bukit, di sini juga ada banyak selekoh jadi apabila mereka dalam keadaan laju, mereka tidak dapat mengawal kenderaan apabila berada di selekoh.

“Musim perayaan ini, semakin banyak kenderaan menggunakan laluan ini,” katanya.

Sementara itu, suasana di pekarangan Bilik Mayat Hospital Gerik dipenuhi keluarga dan rakan setugas Allahyarham yang sebahagiannya datang dari Pasir Mas.

Balu kepada Jafri juga kelihatan sugul sebaik melihat jenazah suaminya..

No comments:

Post a Comment