BUKIT BERUNTUNG - Seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun dipercayai menjadi mangsa dera ibu tirinya sejak beberapa tahun lalu berdasarkan kesan fizikal dan kemurungan.

Kejadian itu telah lama disedari datuknya, namun bimbang diancam anak sendiri menyebabkan perkara itu dirahsiakan.

Ketua Umno Cawangan Seroja Indah, Noor Azam Halal yang menyedari kejadian itu berkata, beliau telah memanggil datuk kanak-kanak terbabit untuk mendapatkan perkara sebenar sebelum membawanya membuat laporan polis.

“Budak ini belajar di sebuah sekolah rendah di Bukit Beruntung. Menurut datuknya, apa saja dilakukan budak ini serba tak kena bagi ibu tirinya, silap sikit saja budak ini dipukul, dibaling dengan objek keras.

“Sebelum ini, bila budak ini datang sekolah guru bertanya kenapa cedera dan luka begini, tapi sebab ketakutan budak ini diam saja dan nampak murung.

“Tapi setelah didesak  akhirnya budak ini mengaku kerap dipukul ibu tirinya,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Menurutnya, perkara itu sudah lama sedari, namun tidak dapat didedahkan atas beberapa faktor.

Namun, apabila mendapat tahu kes dera itu berlaku lagi terhadap kanak-kanak terbabit maka laporan polis perlu dibuat segera bagi mengelak terus menjadi mangsa.

Katanya, ibu bapa kandung kanak-kanak terbabit bercerai dan bapanya berkahwin wanita Indonesia.

“Semua tinggal serumah tapi nampak hidup keluarga budak ini macam susah sebab dia pergi sekolah dengan baju lusuh, duit belanja pun tak ada tapi pelajarannya bagus.

“Datuknya mengakui geram dan kesal dengan perbuatan menantunya dan anaknya yang tidak bertindak menghalang perbuatan itu, tapi dia tidak dapat berbuat apa-apa kerana bimbang disisihkan,” katanya.

Beliau berkata, pendedahan itu dibuat atas dasar keprihatinan dan simpati serta mahu langkah sewajarnya diambil untuk menyelesaikan kes tersebut.

Katanya, beliau akan mendapatkan laporan lengkap pemeriksaan doktor dan mahu ibu tiri kanak-kanak terbabit diambil tindakan dan kanak-kanak itu yang kini ditempatkan di Wad Kanak-Kanak Hospital Selayang diberi perlindungan.