Search This Blog

Friday, July 18, 2014

Aktres dipenjara 18 tahun


Texarkana (Texas): Seorang aktres dipenjara 18 tahun kerana menghantar surat dicemarin ricin kepada Presiden Barack Obama dan datuk bandar New York City ketika itu sebelum cuba menuduh suaminya melakukan jenayah berkenaan.

Shannon Guess Richardson, 36, dikenakan hukuman penjara maksimum bagi kesalahan memiliki dan menghasilkan toksin biologi.


Dia juga diarahkan membayar ganti rugi sebanyak AS$367,000 (RM1.2 juta) selepas mengaku salah terhadap tuduhan itu, Disember lalu.

Ketika merayu hukuman ringan, Shannon memohon maaf dan kesal terhadap perbuatannya.


“Saya tidak pernah berniat menyakiti sesiapa. Saya bukanlah jahat... sebenarnya saya tidak sampai hati untuk menyakiti sesiapa,” katanya.


Menurutnya, dia menyangka surat berkenaan tidak akan dibuka kerana kawalan keselamatan ketat di Rumah Putih dan pejabat Michael Bloomberg yang ketika itu menjadi Datuk Bandar New York.

Menurut pendakwa, Shannon menghantar tiga surat sebelum membuat laporan polis bahawa ia dilakukan oleh suaminya yang sudah memfailkan tuntutan cerai ketika itu.

Dalam pengakuan bertulisnya, Shannon mengakui membeli kacang kastor di Internet dan mempelajari cara-cara memprosesnya menjadi ricin.

Dia kemudian mewujudkan alamat emel, akaun pembelian PayPal dan peti surat di pejabat pos atas nama suaminya Nathan Richardson tanpa pengetahuan lelaki terbabit. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/18

No comments:

Post a Comment