Search This Blog

Tuesday, June 17, 2014

Awas! kereta curi jadi bom 0  0 Google +0  0  0 Cetak
Bangkok: Sebanyak 40 kenderaan yang dicuri mungkin akan diproses menjadi bom kereta, kata Pusat Pencegahan Kecurian Polis Wilayah Selatan Thailand, semalam.

Dalam kenyataan dikeluar semalam, agensi itu berkata, kenderaan terbabit dipercayai digunakan pejuang Islam di wilayah bergolak berkenaan.


Kebimbangan itu, kata agensi berkenaan, semakin meningkat kerana Ramadan bakal tiba akhir bulan ini. Dua poster dikeluarkan pusat berkenaan bagi menyebarkan maklumat mengenai 30 trak pikap, lapan kereta dan dua van yang dicuri daripada penduduk setempat di Pattani, Yala, Narathiwat dan Songkhla.Menurut kenyataan dikeluarkan itu, pemberontak sebelum ini pernah menggunakan kenderaan curi untuk dijadikan bom atau menggunakannya ketika melancar serangan ke atas tentera, polis atau orang awam.


Sementara itu Ketua Polis Pattani Photha Suaysuwan berkata, dia menghantar mesej berkenaan kepada 15 balai polis di 12 daerah wilayah itu.


Amaran berkenaan, katanya, perlu disebarkan kepada orang awam melalui pos keselamatan dikendali polis serta tentera. “Perhatian perlu diberi kepada kenderaan yang mencurigakan, terutama di kawasan ekonomi dan pejabat kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan media, semalam. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/17

No comments:

Post a Comment