Search This Blog

Tuesday, May 27, 2014

Tindakan tegas bakal dikenakan

PUTRAJAYA – Pengeluar coklat, Cadbury Confectionery Malaysia Sdn. Bhd. (Cadbury) bakal berdepan tindakan tegas sekiranya siasatan lanjut mendapati syarikat itu sengaja memasukkan asid deoksiribonukleik (DNA) babi (porcine) pada dua produknya iaitu Cadbury Dairy Milk Hazelnut dan Cadbury Dairy Milk Roast Almond.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. S. Subramaniam (gambar) berkata, tindakan itu boleh dikenakan ke atas syarikat tersebut mengikut Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
“Menjadi satu kesalahan besar jika pengeluar tidak menjelaskan ramuan yang ditambah pada label makanan dan mereka boleh dikenakan tindakan tegas sekiranya siasatan mendapati ia benar.
“Kita jangka keputusan yang bakal diperoleh hasil daripada pemeriksaan itu memakan masa beberapa bulan kerana ia perlu melalui beberapa proses lanjutan,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Isu DNA babi di dalam dua produk coklat itu timbul selepas Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah mendedahkan analisis yang dilakukan pihaknya Sabtu lalu sebaik keputusan ujiannya tersebar di laman sosial.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0527&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm#ixzz32rnfonfh 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment