Search This Blog

Sunday, April 20, 2014

'Serangan bunuh 58 orang adalah jenayah perang'


2014/04/20 - 07:46:45
JUBA: Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata serangan yang membunuh sekurang-kurangnya 58 orang di sebuah pangkalan PBB di Selatan Sudan, lokasi perlindungan beribu-ribu orang awam mungkin “satu jenayah perang’.

Sambil meluahkan “kemarahan” terhadap serangan itu kelmarin, badan dunia itu menuntut kerajaan Selatan Sudan meningkatkan usaha mencegah serangan terhadap orang awam.
“Ahli Majlis Keselamatan mengutuk sekeras-kerasnya serangan itu dan menegaskan serangan terhadap orang awam dan pasukan pengaman PBB sebagai jenayah perang,” kata satu kenyataan yang dipersetujui semua ahli badan itu.

“Ahli Majlis Keselamatan meminta supaya kerajaan Selatan Sudan mengambil langkah segera memastikan keselamatan semua orang awam serta kawasan Perlindungan Awam UNMISS di Selatan Sudan.

“Siasatan juga patut dilakukan terhadap insiden ini supaya pelaku terbabit dibawa ke muka pengadilan.”

Awal hari sama, PBB mengesahkan sekurang-kurangnya 58 terkorban dan lebih 100 yang lain cedera dalam serangan itu. Kanak-kanak turut terkorban. PBB juga mengingatkan bahawa jumlah korban mungkin akan meningkat.

Wakil kanan PBB di negara dilanda perang itu, Toby Lanzer memuji pasukan pengaman India, Nepal dan Korea Selatan kerana berjaya melindungi 5,000 orang awam yang mungkin boleh terbunuh.
“Kami akan melakukan segala yang perlu untuk melindungi nyawa mereka yang di bawah perlindungan kami, termasuk dengan menggunakan senjata,” kata Lanzer kepada AFP.

Insiden pada Khamis lalu itu berlaku di pekan Bor yang dikawal kerajaan. Lanzer memperincikan bagaimana sekumpulan 350 pemuda bersenjata dengan berpakaian awam “menggunakan kekerasan untuk membolosi pagar” pangkalan PBB dan menembak ke arah orang awam yang ketakutan. - AFP

No comments:

Post a Comment