Search This Blog

Tuesday, April 15, 2014

Militia enggan serah diri


Militia enggan serah diri
Aktivis pro-Russia berehat di sebalik penghadang yang dibina di belakang bangunan polis wilayah di Slavyasnk di timur Ukraine semalam.
2014/04/15 - 06:29:59

Slavyasnk: Tempoh kata dua Ukraine kepada militia pro-Kremlin yang menawan bangunan di kawasan pemisah di timur berakhir semalam tanpa sebarang tanda kumpulan bersenjata bersedia untuk menyerah.

Jalan di bandar perlombongan arang batu Slavyansk lengang dan sunyi walaupun presiden sementara yang disokong Barat bersumpah untuk melancarkan operasi antipengganas skala penuh yang membabitkan tentera sekiranya kumpulan bersenjata tidak mengembalikan balai polis dan pejabat keselamatan negara pada jam 6 petang.


Serbuan Sabtu lalu dan dua ancaman yang ditimbulkan Russia untuk menempatkan 40,000 tenteranya di sempadan Ukraine dan amaran sekatan gas menyebabkan pemimpin di Kiev terdesak untuk mendapatkan bantuan Barat bagi mengelak perpecahan negara bekas Soviet yang dilanda krisis itu.

Bincang sekatan

Menteri Luar Kesatuan Eropah berkumpul di Luxemburg bagi membincangkan sama ada untuk meneruskan pusingan ketiga sekatan ekonomi terhadap Moscow atau sebaliknya. Kiev dan Barat mendakwa Kremlin terbabit secara langsung dalam serbuan yang diselaraskan di seluruh wilayah yang diduduki majoriti Russia di Ukraine yang diketuai Moscow menyebabkan mesyuarat kecemasan Majlis Keselamatan PBB diadakan.

Duta PBB ke Moscow, Vitaly Churkin, berkata dalam satu kenyataan bahawa masyarakat antarabangsa mesti bersedia mendesak tali barut Maidan menghentikan peperangan terhadap orang sendiri.

Maidan merujuk kepada benteng dataran bantahan di Kiev yang menyaksikan puluhan kematian sepanjang protes menggulingkan pemimpin yang disokong Russia Februari lalu. Kuasa Churkin menolak dakwaan AS wujudnya pembabitan ejen Russia dalam pergolakan terkini dan menuduh Barat menyokong ‘kuasa radikal, cauvinis, Russophobic dan anti Semitik’ di Kiev.
Russia mendapati dirinya terasing dengan cara sama dengan sesi PBB di mana Moscow terpaksa menggunakan kuasa veto terhadap resolusi Majlis Keselamatan yang hampir sebulat suara mengutuk pencerobohan dan pengambilalihan Semenanjung Crimea di Laut Hitam daripada Ukraine bulan lalu. - AFP

No comments:

Post a Comment