Search This Blog

Saturday, February 8, 2014

Cubaan bunuh pemimpin MyanmarPLAZA Low Yat, Jalan Bintang, Kuala Lumpur merupakan lokasi terakhir yang ditinggalkan Aye Maung sebelum dia dan rakannya cuba dibunuh ketika berada di dalam kereta, Rabu lalu.


KUALA LUMPUR - Pemimpin politik Myanmar yang juga merupakan Pengerusi Rakhine Nationalities Development Party (RNDP), Dr. Aye Maung (gambar kecil) terselamat dalam cubaan membunuhnya di Jalan Pavilion, Off Jalan Alor, Bukit Bintang di sini, Rabu lalu.
Dalam kejadian pukul 11.30 malam itu, kereta jenis BMW 7 Series dinaiki Aye Maung bersama-sama Pengerusi Parti Arakan Liga Demokrasi, Aye Thor Aung dan seorang lagi rakan mereka telah ditembak oleh dua lelaki warga Myanmar yang menaiki sebuah motosikal.
Kereta berkenaan ketika itu dipandu Presiden Komuniti Myanmar Malaysia, Saw Aung, 56.
Difahamkan, Aye Maung berada di Malaysia sejak 30 Januari lalu atas urusan perjumpaan dengan rakyat Myanmar di negara ini dan kembali semula ke negara itu kelmarin.
Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Khairi Ahrasa memberitahu, ketika tiba di tempat kejadian selepas meninggalkan Plaza Low Yat, mangsa terdengar bunyi dua das tembakan dilepaskan ke tepi cermin dan pintu belakang sebelah kiri kenderaan dinaikinya.
"Mangsa yang berada di dalam kenderaan tersebut ternampak dua lelaki menaiki sebuah motosikal berwarna putih dan bercakap dalam bahasa Myanmar bermaksud tembak lagi," katanya ketika dihubungi semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0208&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_03.htm#ixzz2sh6Y7F99 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment