Search This Blog

Tuesday, January 14, 2014

Tak mengaku samun guna M-16


2014/01/14
Pasir Mas: Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini, semalam atas dakwaan melepaskan tembakan menggunakan senjata api M-16 ketika menyamun sebuah kedai runcit 24 jam di Tanah Merah, bulan lalu.

Mokhtar Mohd Zin, 51, berasal dari Taman Rantau Mas, Rantau Panjang, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan itu.


Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Mariah Omar, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Hakim Irwan Suainbon menetapkan 10 Februari ini sebagai tarikh sebutan semula kes bagi membolehkan tertuduh melantik peguam.

Mokhtar didakwa melakukan kesalahan itu dengan niat untuk menyebabkan kematian atau kecederaan kepada Siti Noor Farashikin Mohd Sukeri, 21, di Kedai Runcit Ooi Easy Shop, Jalan Besar Tanah Merah, Bandar Tanah Merah, jam 8.05 malam pada 30 Disember 2013.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 3 Akta Senjatapi (Penalti Lebih Berat) 1971 dan boleh dihukum mati jika disabitkan kesalahan.

Dia turut didakwa melakukan rompakan berkumpulan dan mengambil wang tunai dianggar RM300 daripada Siti Noor Farashikin di lokasi dan tempat pada tarikh sama.
Bagi tuduhan itu, Mokhtar didakwa mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan, boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan sebatan.

No comments:

Post a Comment