Search This Blog

Sunday, January 12, 2014

‘Hubungan sulit’ jejas ekonomi


Paris: Akhbar Perancis semalam memberi amaran bahawa dakwaan mengatakan Presiden Francois Hollande mempunyai hubungan sulit dengan seorang aktres menimbulkan risiko terhadap usahanya untuk mencetuskan lebih banyak peluang pekerjaan dan pertumbuhan ekonomi negara itu.

Hollande yang tinggal bersama pasangannya Valerie Trierweiler, tidak menafikan hubungannya bersama Julie Gayet, 41, tetapi berang dengan penerbitan majalah Closer yang mendedahkan dakwaan itu kelmarin.


Hollande yang popularitinya mencatat rekod terendah sejak beberapa bulan lalu dijangka tampil pada sidang akhbar 14 Januari bagi mengumumkan strategi baru yang bertujuan untuk membawa Perancis keluar daripada masalah ekonomi. Hollande dijangka menggariskan ‘pakatan tanggungjawab’ ditawarkannya kepada komuniti perniagaan apabila syarikat akan memperoleh manfaat daripada pembayar cukai peringkat rendah sebagai pertukaran dengan peluang pekerjaan.Artikel Closer yang melaporkan presiden itu membuat perjalanan sekitar Paris pada waktu malam dengan menunggang skuter untuk bertemu kekasihnya boleh menjejaskan visi Hollande.


Sidang akhbar Selasa ini dijangka menandakan kebangkitan politik dengan mengesahkan peralihan demokratik-sosial yang diisyaratkan presiden itu dalam ucapan tahun barunya. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/01/1

No comments:

Post a Comment