Search This Blog

Monday, September 30, 2013

486 tuntutan gores dan menang di Tribunal Tuntutan


30 September 2013
KUALA LUMPUR - Sebanyak 486 tuntutan berkaitan gores dan menang diadukan di Tribunal Tuntutan Pengguna seluruh negara sehingga 31 Ogos lepas.
 
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Hasan Malek berkata tahun lepas, sebanyak 598 tuntutan difailkan di tribunal itu berbanding 456 tuntutan pada tahun sebelumnya.
 
Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis pada persidangan Dewan Rakyat hari ini bagi menjawab soalan Teresa Kok (DAP-Seputeh) yang bertanya mengenai pecahan kes gores dan menang yang diadukan ke tribunal itu antara 2011 hingga Ogos 2013.
 
Hasan berkata kementerian konsisten dalam melaksanakan pemantauan dan pemeriksaan bagi membendung kegiatan penipuan gores dan menang.
 
Pindaan Akta Perihal Dagangan (APD) 2011 yang berkuat kuasa 1 November 2011 telah memperuntuk kesalahan khusus mengikut Seksyen 20 APD berkaitan pernyataan palsu atau mengelirukan mengenai peraduan atau permainan termasuk peraduan gores dan menang.
 
"Ia membolehkan kementerian mengambil tindakan yang lebih berkesan terhadap pihak yang menganjurkan peraduan gores dan menang dengan cara palsu atau mengelirukan orang ramai sekiranya didapati tiada hadiah ditawarkan atau hadiah yang ditawarkan tertakluk kepada pembayaran wang, kos atau syarat yang tidak munasabah," katanya.
 
Justeru, katanya, kerajaan mengalu-alukan kerjasama orang ramai untuk melaporkan aktiviti gores dan menang supaya tindakan segera dapat diambil. - Bernama

No comments:

Post a Comment