Search This Blog

Tuesday, September 10, 2013

34 ahli pertubuhan haram ditahan

Kuala Lumpur: Sejak Operasi Cantas Khas (Op Cantas) dijalankan sehingga semalam seramai 10,126 orang diperiksa di sekitar ibu negara dan daripada jumlah itu, 502 orang yang terbabit dalam pelbagai kesalahan jenayah ditahan.
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, pihaknya turut menahan 34 orang berusia antara 20 dan 40 tahun yang dipercayai terbabit menjadi ahli dalam pertubuhan yang diharamkan.

Menurutnya, sepanjang operasi terbabit yang dijalankan di seluruh ibu kota, polis juga telah memeriksa 5,764 kenderaan.
“Seramai 34 tangkapan terbabit kini sedang disiasat mengikut Seksyen 52 Akta Pertubuhan 1966 (Akta 355).

“Sabtu lalu, polis sekali lagi menjalankan Op Cantas bermula jam 3 petang hingga 7 pagi dengan dibantu sepasukan 130 orang pegawai dan anggota dari Pasukan Gerakan Am Briged Tengah Kuala Lumpur dan melancarkan serbuan ke beberapa lokasi panas,” katanya kepada pemberita pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, di sini, semalam.

Mohmad berkata, hasilnya, polis berjaya menahan 53 individu terbabit dalam pelbagai kesalahan jenayah membabitkan 52 lelaki dan seorang wanita berusia 20 hingga 40 tahun.
Foto
MOHMAD (tiga dari kiri) bersama pegawainya menunjukkan pistol dan senjata tajam yang dirampas dalam Op Cantas.
“Tujuh orang yang ditahan itu kini disiasat mengikut Seksyen 52 Akta Pertubuhan 1966 kerana menjadi ahli pertubuhan diharamkan sementara 46 orang lagi melakukan pelbagai kesalahan jenayah lain dan direman sehingga 14 September ini.

“Kita turut merampas senjata api dan peluru dalam serbuan dijalankan di Sri Rampai, Wangsa Maju, Taman Usahawan, Kepong dan di Sri Damansara,” katanya.
Beliau berkata, polis juga sedang mengesan seorang lelaki dikenali A Wan bagi membantu siasatan membabitkan kes rampasan pistol di Sri Damansara.

No comments:

Post a Comment