Mayat jurutera kapal MT Samudera dikeluarkan
APMM Wilayah Selatan menjalankan operasi bersepadu bersama Jabatan Laut dan Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk mengeluarkan mayat seorang jurutera warga India yang terperangkap dalam Kapal Tangki MT Samudera yang terbakar di kedudukan 2.6 batu nautika selatan Pulau Kukup dekat Pontian Ahad lepas. - Foto Bernama
PONTIAN - Mayat jurutera kapal MT Samudera yang terbakar di perairan Selatan Pulau Kukup dekat sini Ahad lalu berjaya dikeluarkan hari ini setelah tujuh hari terperangkap dalam kapal berkenaan.
  
Mayat warga India itu G. Srinivasan, 49, yang terbakar hampir 95 peratus badannya ditemui oleh pasukan forensik Maritim Malaysia di bilik kawalan jentera utama kapal berkenaan kira-kira 3.30 petang.
  
Ketua Penguatkuasa Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Johor Baharu, Kapten Maritim Aminuddin Abd. Rashid berkata operasi mengeluarkan mayat berkenaan mengambil masa kerana terpaksa menunggu sehingga kebakaran berjaya dipadam sepenuhnya.
  
"Kebakaran hanya dapat dipadamkan sepenuhnya semalam dan hari ini pihak bomba sekali lagi memasuki kapal berkenaan untuk memastikan keadaan di dalam kapal selamat untuk dimasuki bagi membolehkan operasi bersepadu mengeluarkan mayat mangsa dilakukan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
  
Menurutnya, mayat mangsa kemudian telah dipindahkan ke kapal KM Sibuan menuju ke Jeti Marin Pantai Lido sebelum dibawa ke Hospital Sultanah Aminah untuk bedah siasat.

Selain Maritim Malaysia, operasi bersepadu sejak pukul 10 pagi itu disertai oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Jabatan Laut dan Polis Marin dengan lebih 30 anggota penyelamat.
  
Dalam kejadian pada Ahad lepas, Kapal MT Samudera yang dalam perjalanan dari Batam, Indonesia ke Chittagong, Bangladesh terbakar pada kedudukan 2.6 batu nautika (4.8 kilometer) dari Pulau Kukup dipercayai berpunca daripada pengcas turbo di bilik enjin kapal itu yang meletup.
  
Dalam kejadian itu, seramai 22 anak kapal berjaya diselamatkan manakala Srinivasan maut selepas terperangkap di dalam bilik enjin kapal.  - Bernama