Search This Blog

Monday, June 24, 2013

Darurat diisytihar di Muar, Ledang

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA, ROSLI HASSAN dan MAZLINA ABDUL MAJID

KEADAAN jerubu teruk yang menyelubungi bandar dan daerah Muar semalam memaksa pihak berkuasa mengisytiharkan darurat di daerah itu.


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengisytiharkan darurat bencana jerebu bagi seluruh daerah Muar dan Ledang di Johor berkuat kuasa serta-merta selepas bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di kedua- dua kawasan itu melebihi tahap kecemasan pada pukul 7 pagi semalam.
Darurat jerebu yang akan berlangsung sehingga ke suatu masa yang akan ditentukan itu dibuat selepas bacaan IPU pada pukul 7 pagi dan 11 pagi di kedua-dua daerah tersebut melebihi paras kecemasan 500 iaitu masing-masing pada bacaan 746 dan 690.
Perdana Menteri dalam satu kenyataan semalam berkata, pengisytiharan Darurat Bencana Jerebu itu tidak melibatkan penguatkuasaan perintah berkurung dan tiada perubahan dalam corak dan sistem pemerintahan kerajaan negeri mahupun Persekutuan.
"Saya mengisytiharkan keadaan Darurat Jerebu bagi seluruh kawasan daerah Muar dan Ledang mulai dari tarikh pengisytiharan ini hingga suatu masa pengisytiharan ini ditarik balik," kata Najib dalam kenyataan berkenaan.
Najib memberitahu, semua kementerian dan agensi yang terlibat dalam pengurusan bencana jerebu peringkat Persekutuan, negeri dan daerah mesti mengatur dan mengambil langkah-langkah perlu bagi menjamin keselamatan dan kesihatan awam terpelihara.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0624&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2X5DGd9BM 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment