Search This Blog

Tuesday, May 21, 2013

Bertempiaran lari masuk semak

Foto
WARGA Myanmar yang ditahan dikawal anggota imigresen.
Kepala Batas: Berlagak dan selalu bercakap besar adalah antara sikap buruk sering ditunjukkan buruh binaan yang mendakwa mempunyai kad pelarian Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) di satu kawasan tapak pembinaan di Bertam.
Seorang peniaga mendedahkan terdapat sekumpulan pemegang kad pelarian dari Myanmar itu mendakwa pihak berkuasa di Malaysia tidak akan mengambil tindakan terhadap mereka.
Dakwa mereka, pihak berkuasa Malaysia tidak mempunyai kuasa untuk bertindak kerana kumpulan itu mempunyai kad UNHCR yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan membolehkan mereka tinggal di negara ini.

Kumpulan itu turut mendakwa mereka bebas melakukan apa saja dan tiada siapa boleh mengganggu sebab ‘kebal’ kerana mempunyai kad pelarian berkenaan.


Bagaimanapun beberapa warga Myanmar, termasuk seorang wanita yang didakwa selalu berlagak kerana memiliki kad pelarian itu bertempiaran lari selepas menyedari kehadiran 30 pegawai dan anggota Jabatan Imigresen Pulau Pinang di tapak pembinaan terbabit jam 12 tengah hari semalam.

No comments:

Post a Comment