Search This Blog

Tuesday, May 21, 2013

Amerika diserang puting beliung


Foto Menarik
DUA lelaki cuba mencari mangsa yang terperangkap di dalam kereta di Oklahoma City, Amerika Syarikat. Sekurangnya 51 orang maut akibat puting beliung selebar 1.6 kilometer dengan kelajuan sehingga 320 kilometer sejam yang melanda Oklahoma City. Ia juga memusnahkan kawasan perumahan serta sekolah rendah selain mengakibatkan beberapa kebakaran. FOTO AP
Washington: Sistem ribut yang berkuasa kelmarin mengeluarkan amaran di seluruh negeri midwest di Amerika Syarikat, mengesan kehadiran puting beliung di Kansas, Oklahoma dan Iowa, memusnahkan kediaman dan membunuh sekurang-kurangnya seorang, lapor media AS.

Awan hitam puting beliung dilaporkan kelihatan di dan dekat bandar termasuk Edmond dan Shawnee di Oklahoma.


Di Shawnee, puting beliung melanda sekumpulan rumah mudah alih, lapor televisyen CBS. Dilaporkan sekurang-kurangnya seorang maut di Shawnee, kata televisyen Fox.

Pihak berkuasa meletakkan beberapa daerah di Kansas, Nebraska, Iowa, Oklahoma, Minnesota, Wisconsin, Illinois dan Missouri dalam keadaan berjaga-jaga dengan amaran puting beliung sepanjang hari. Di Kansas, puting beliung dikesan dekat Lapangan Terbang Wichita dan di Iowa ia melanda barat Des Moines, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan.


Khamis lalu, 10 puting beliung melanda Texas membunuh sekurang-kurangnya enam orang dan mencederakan puluhan yang lain apabila ia memusnahkan kediaman dan tiang elektrik. - AP

No comments:

Post a Comment