Search This Blog

Thursday, April 18, 2013

Polis AS buru dalang serangan bomBEBERAPA penyiasat memeriksa salah satu lokasi letupan bom di Jalan Boylston, Boston kelmarin.


BOSTON, Massachusetts - Pihak berkuasa Amerika Syarikat (AS) semalam menumpukan siasatan ke atas bom buatan sendiri yang meletup pada acara Maraton Boston di sini yang membunuh tiga orang dan mencederakan lebih 180 lagi.
Perkembangan itu berlaku ketika pihak berkuasa AS memburu dalang yang melakukan serangan tersebut.
Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) turut mendedahkan beberapa gambar yang menunjukkan serpihan-serpihan logam dan cebisan beg sandangmengandungi sebutir bom yang meletup itu.
Menurut FBI, bom-bom tersebut diisi dengan paku dan bebola besi yang menyebabkan kematian dan kecederaan parah kepada orang ramai.
Setakat ini, tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab melakukan serangan tersebut dengan polis belum mengesyaki pembabitan pihak militan asing atau dari dalam AS.
"Barang-barang itu (serpihan logam itu) mengambil masa beberapa hari untuk diperiksa dengan rapi," kata seorang ejen FBI, Gene Marquez.
"Kami akan menyiasat sehingga ke hujung dunia bagi mengenal pasti pihak yang bertanggungjawab melakukan jenayah kejam ini," tambahnya.
Menurut FBI, setakat ini tiada maklumat yang menunjukkan bahawa Al-Qaeda atau sebarang kumpulan pengganas asing mendalangi pengeboman tersebut.
Dalam serangan tersebut, dua butir bom meletup selang 13 saat berhampiran garisan penamat pada Isnin lalu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0418&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2QpGKMkrk 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment