Search This Blog

Tuesday, March 19, 2013

Maritim Malaysia tahan 58 nelayan, rampas 4 bot VietnamKUANTAN 18 Mac - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menahan 58 nelayan Vietnam dan merampas empat buah bot pukat tunda kerana dipercayai menggunakan pukat ganding yang dilarang semasa menangkap ikan di perairan negeri itu, semalam.
Pengarah Operasi Daerah Maritim 8, Komander Maritim Abdul Rahim Ramli berkata, kejayaan itu adalah hasil maklumat daripada Persatuan Nelayan Kuantan (PNK) yang mendakwa terdapat 10 buah bot dikesan melakukan kesalahan itu ketika menangkap ikan secara berpasangan.
Menurutnya, seramai tiga pegawai dan 20 anggotanya telah diarah menyiasat di lokasi berkenaan yang terletak kira-kira 72 kilometer dari Tanjung Api di sini pukul 5 petang bersama ahli PNK.
"Kita menemukan 10 buah bot yang menangkap ikan secara berpasangan lalu cuba mengepung kumpulan tersebut tetapi enam daripadanya berjaya meloloskan diri," katanya dalam sidang akhbar di Jeti Slipway Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), di sini, hari ini.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130319/je_03/Maritim-Malaysia-tahan-58-nelayan-rampas-4-bot-Vietnam#ixzz2NyXp0OE2
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment