Search This Blog

Sunday, March 17, 2013

23 tentera terbunuhPeshawar: Sekurang-kurangnya 23 tentera Pakistan terbunuh semalam apabila bas dinaiki mereka terjunam ke dalam gaung di lebuh raya utama Pakistan-China di kawasan pergunungan di utara negara itu, kata pegawai kanan ketenteraan.

“Berdasarkan maklumat awal, 23 anggota tentera maut dalam nahas jalan raya apabila bas dinaiki mereka terjunam ke dalam gaung di lebuh raya Karakoram,” katanya.


Tentera berkata, kira-kira 27 orang berada dalam bas itu, termasuk 25 anggota tentera yang pulang ke kediaman masing-masing untuk bercuti, selain pemandu serta seorang tukang cuci. Anggota tentera terbabit daripada batalion Northern Light Infantry (NLI) yang dikerah bertugas di lembah Swat yang bebas daripada askar Taliban pada 2009. Seorang pegawai pentadbir tempatan berkata, pihaknya sudah menghantar pasukan bantuan ke lokasi nahas yang terpencil itu. “Semua anggota tentera terbabit ingin pulang bercuti meninggalkan Swat untuk ke Gilgit,” katanya.

Perjalanan di kawasan pergunungan di utara Pakistan sangat rumit dan tentera serta orang awam lebih gemar membuat perjalanan secara berkumpulan. - AFP

No comments:

Post a Comment