Search This Blog

Thursday, February 7, 2013

Merusuh kerana bengang


pix_topright

KUALA LUMPUR: Kira-kira 1,200 pekerja warga Nepal merusuh, termasuk merosakkan harta benda di Apartmen Ceria Heights, Taman Bukit Cheras, di sini, kerana kecewa selepas tidak dihantar pulang oleh bekas majikan mereka, malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 8 malam itu, kumpulan terbabit tidak berpuas hati kerana masih belum dihantar pulang ke negara asal walaupun sudah diberhentikan sejak sebulan lalu oleh sebuah syarikat elektronik di ibu negara.Difahamkan, kumpulan itu memecahkan cermin tingkap bilik asrama mereka, selain membaling pelbagai objek sehingga menimbulkan kebimbangan kepada penduduk setempat yang kemudian bertindak menghubungi polis.

Berikutan itu, sepasukan pegawai dan anggota dari Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras dikejarkan ke tempat kejadian sebelum mengawal sepenuhnya keadaan menjelang kira-kira 11 malam.


Difahamkan, polis turut memanggil wakil syarikat elektronik itu untuk berbincang dengan kumpulan berkenaan membabitkan proses penghantaran pulang mereka ke negara asal, termasuk berkaitan penempahan penerbangan dan urusan imigresen.


Bagaimanapun, sehingga jam 1 pagi tadi, kumpulan pekerja terbabit didapati enggan bersurai kerana tidak berpuas hati dengan cara isu itu dikendalikan syarikat elektronik berkenaan, termasuk urusan kebajikan mereka.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh ketika dihubungi mengesahkan kejadian, malah memaklumkan pegawai dan anggotanya turut ditempatkan di apartmen berkenaan bagi mengelak sebarang insiden tidak diingini.

No comments:

Post a Comment