Search This Blog

Saturday, February 23, 2013

15 rumah setinggan di Alor Setar musnah dalam kebakaran
22 Februari 2013
ALOR SETAR - Lima belas rumah setinggan di Batu Satu, Jalan Sungai Korok berhampiran Tanjung Bendahara di sini musnah dalam satu kebakaran malam tadi.

Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri Kedah Ahmad Shahabuddin berkata, sekurang-kurangnya lapan rumah hangus terbakar, manakala selebihnya separuh musnah.

Katanya, keadaan perumahan yang sesak dan terletak berdekatan antara satu sama lain menyebabkan banyak rumah musnah kerana api marak dengan begitu pantas.

Ahmad berkata, pihaknya menerima panggilan kebakaran pada 10.17 malam, dan anggota serta jentera bomba tiba 10 minit kemudian dan dapat mengawal kebakaran dalam tempoh 15 minit.

"Kami menghantar empat jentera, satu dari balai Jalan Raja dan tiga dari balai Alor Setar. Kami dibantu 13 jentera bomba sukarela. Anggota kami seramai 30 orang manakala bomba sukarela 90 orang," katanya ketika ditemui di tempat kejadian.

Katanya, semua mangsa yang terlibat selamat dan tiada sebarang kecederaan berlaku dalam kejadian kebakaran itu.

"Punca awal difahamkan dari bahagian tengah...rumah kosong, tak ada penghuni. Tak taulah penghuni dia balik kampung ke macam mana. Punca kebakaran dan kerugian masih dalam siasatan," katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment