Search This Blog

Sunday, December 16, 2012

Lanza bekas pelajar pintar tapi bersikap aneh

myMetroLanza bekas pelajar pintar tapi bersikap aneh:

HARTFORD: Penyerang yang membunuh 27 orang sebelum membunuh diri awal pagi semalam adalah bekas pelajar pintar tetapi bermasalah.
Mempunyai perawakan tinggi dan kurus, Adam Lanza membawa beg hitam untuk menghadiri kelas bahasa Inggeris.

Dia juga sering duduk berhampiran pintu bagi memudahkan dia menyelinap keluar atau masuk pada bila-bila masa.
Apabila disoal, dia mampu memberikan jawapan walaupun kelihatan gemuruh, resah dan amat sukar bercakap. Lanza datang ke sekolah menengahnya di Newtown dengan berpakaian kemas dan alat tulis yang sewajarnya seolah-olah dia tidak mahu menarik perhatian sesiapa.

Namun, keadaan benar-benar berbeza kelmarin (awal pagi semalam, waktu Malaysia).

Menurut polis, Lanza, 20, memakai pakaian perang dan bersedia melakukan satu daripada amukan sekolah paling kejam dalam sejarah Amerika Syarikat.
Lanza menembak mati 20 kanak-kanak dan tujuh orang dewasa, termasuk ibunya, sebelum dia menembak dirinya sendiri.

Berbeza daripada pemuda lain, Lanza tidak banyak meninggalkan kesan untuk sesiapa mengenalinya.
Selain tiada wajahnya dalam buku tahunan sekolah pada 2010, Lanza tidak memiliki akaun Facebook.

Sebahagian daripada lepasan sekolah menengah itu percaya Lanza tidak menamatkan pembelajarannya. Seorang daripada teman sekelas Lanza, Matt Baier, berkata pemuda itu jelas tidak selesa apabila berada bersama orang ramai. “Bukan kerana orang lain memulaukan Lanza, tetapi nampaknya, orang membiarkan dia dengan dunianya,” katanya. Bekas teman sekelas yang lain berkata, Lanza biasanya tidak menunjukkan sebarang emosi apabila sesiapa memandangnya. “Mungkin keadaan itu menyebabkan orang yang tidak memahami Lanza akan memandangnya dengan sinis,” katanya. Pihak lain pula berkata, Lanza mengalami masalah gangguan tumbesaran didakwa Sindrom Asperger yang mempunyai kaitan dengan autisme. Pihak berkuasa pula berkata, siasatan masih dijalankan sama ada Lanza mengalami sebarang gangguan kesihatan. - NYT

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment