Search This Blog

Sunday, December 30, 2012

CEO lesap bersama RM100,000

CEO lesap bersama RM100,000Chan (kiri) bersama Boon Piow menunjukkan laporan polis, surat perletakan jawatan dan beberapa dokumen lain berhubung perkara tersebut.
IPOH - Bekas pengurus pemasaran menghadapi tekanan apabila kehidupannya diganggu beberapa panggilan telefon daripada beberapa orang pelajar yang meminta wang yuran mereka dipulangkan segera.

Alice Chan, 42, berkata, syarikat yang menguruskan pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke Australia itu sudah ditutup pada 17 Disember lalu selepas Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO) dipercayai melarikan diri bersama yuran pelajar berkenaan.

Menurutnya, masalah timbul apabila dia menerima panggilan telefon daripada dua pelajar kira-kira dua minggu lalu, sedangkan dia sudah meletakkan jawatan daripada syarikat tersebut
pada 19 Julai lalu.

“Saya berasa tidak puas hati kenapa nama dan nombon telefon bimbit saya masih tertera di poster dan risalah berkaitan syarikat berkenaan walhal saya sudah tidak bekerja di situ lagi.

“Malah, saya tidak mahu bertanggungjawab ataupun terbabit atas segala urusan kewangan ataupun pengambilan pelajar yang dijalankan syarikat itu.

“Berikutan itu, saya bertindak untuk membuat laporan supaya polis dapat menjalankan siasatan selain menyelesaikan perkara ini dengan segera,” katanya yang membuat laporan di Balai Polis Sungai Senam pada 22 Disember lalu.

Chan bersama beberapa ejen syarikat bekenaan hadir membuat aduan kepada Adun Tebing Tinggi, Ong Boon Piow di Pusat Khidmat Dun Tebing Tinggi di sini, semalam.

Dalam pekembangan berkaitan, salah seorang bekas ejen syarikat tersebut, Simon Siew, 33, berkata, dia sendiri pernah melihat urusan dijalankan CEO bersama salah seorang bapa kepada
pelajar pada 9 Julai lalu.

“Saya mula mengenali lelaki terbabit pada 2 Disember 2010 dan pada waktu itu syarikat berkenaan menjalankan perniagaan dalam talian iaitu e-Dagang (e-commerce) sebelum menukarnya
kepada syarikat menguruskan pelajar ke Australia tahun lepas.

“Selepas selesai menjalankan perbincangan bapa pelajar terbabit mula menghubungi saya untuk mendapatkan perkembangan status belajar anaknya di Australia.

“Bagaimanapun, saya hanya dapat memberitahu CEO kami sudah tidak dapat dihubungi dan tidak tahu di mana dia berada kini.

“Dipercayai sejumlah wang hampir RM100,000 dibawa lari bersamanya memandangkan yuran untuk menguruskan seorang pelajar adalah antara RM13,000 hingga ke RM15,000.

“Oleh itu, saya bersama beberapa ejen lain membuat keputusan untuk membuat laporan polis kerana mengesyaki CEO syarikat terbabit mungkin menipu dalam menjalankan perniagaannya,”
katanya yang merupakan ahli perniagaan sepenuh masa.

Sementara itu, Boon Piow ketika ditemui berkata, pihaknya akan meminta bantuan polis untuk menyelesaikan kes tersebut dengan segera.

Jumaat lalu, Sinar Harian melaporkan sepasang suami isteri warga mas terpaksa bersembunyi di hotel bajet sekitar bandar raya ini bagi menyelamatkan diri dari ah long yang sedang memburu anak lelaki mereka.

Anak lelaki terbabit yang juga CEO syarikat berkenaan disyaki sudah melarikan diri bersama wang milik pelajar yang berurusan syarikat berkenaan.

No comments:

Post a Comment