Search This Blog

Monday, December 31, 2012

7 cedera bom meletup dalam bas
         
ISULAN (Filipina): Sebutir bom meletup dalam bas penumpang dan mencederakan sekurang-kurangnya tujuh orang di selatan negara ini dalam serangan dipercayai dilakukan kumpulan peras ugut, kata polis semalam.

Bom buatan sendiri itu meletup di bahagian belakang bas yang membuat perjalanan lewat malam semalam di bandar Isulan di wilayah Sultan Kudarat.


Letupan itu merosakkan kenderaan terbabit dan menyebabkan kebakaran kecil, tetapi tidak mengakibatkan kecederaan parah antara penumpang dan pemandunya, kata Ketua Polis Superintendan Rolen Balquin. Bagaimanapun, letupan itu menyebabkan kaca tingkap bas penumpang bersebelahan pecah mencederakan pemandu dan dua penumpangnya. Empat orang yang berada di tepi jalan di situ turut cedera ekoran terkena serpihan kaca. Insiden itu berlaku walaupun kawalan keselamatan dipertingkat ekoran kemungkinan serangan sama yang mensasarkan penumpang bas di selatan negara berkenaan pada masa lalu. Balquin berkata, anggotanya menangkap seorang ahli kumpulan peras ugut terkenal, Al Khobar yang meletupkan sebutir bom tepi jalan bulan lalu di bandar Tacurong. Suspek memberitahu polis, serangan itu adalah sebahagian cubaan memeras ugut wang daripada syarikat bas. - Manila Times

No comments:

Post a Comment