Search This Blog

Thursday, October 4, 2012

Bekas pengurus didakwa tipu, pecah amanah lebih RM3 juta

KUALA LUMPUR - Seorang bekas pengurus kanan jualan syarikat pembekal telefon pintar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap pertuduhan menipu dan pecah amanah membabitkan lebih RM3 juta, tahun lepas.
 
Bagi pertuduhan menipu, Afizan Md Yusoff, 28, didakwa memperdayakan Syarikat Silver Ridge Technologies Sdn Bhd untuk mempercayai bahawa ada tempahan untuk 1,600 unit Blackberry Touch 9900 dan Blackberry 9790 bernilai lebih RM2.5 juta daripada Syarikat JFAZ Trading & Services Sdn Bhd dan Syarikat E Mobile Sdn Bhd.
 
Beliau didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan dengan sebat.
 
Afizan turut didakwa pecah amanah di bawah Seksyen 408 kanun yang sama apabila dengan curangnya membuat enam tempahan barangan jenama Blackberry pelbagai model untuk kepentingan syarikat miliknya Iaitu Syarikat Margee Resources Sdn Bhd.
 
Perbuatan tertuduh sebagai pengarah syarikat dan pengurus menyebabkan Syarikat Ridge Technologies mengalami kerugian bernilai RM526,000.

Kesemua kesalahan tersebut didakwa dilakukan di DI 4-6, Jalan 28/70A, Desa Sri Hartamas, di sini, antara Sept 2011 hingga 26 Mac lalu.
 
Hakim S.M. Komathy membenarkan tertuduh diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin selain melaporkan diri dua minggu sekali di Balai Polis Puchong Jaya dan pasportnya diserahkan kepada mahkamah.
 
Bagaimanapun, tertuduh gagal membayar jaminan tersebut.
 
Kes itu akan disebut semula pada 7 Nov ini.
 
Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Amira Sariaty Zainal manakala tertuduh tidak diwakili peguam. - Bernama

No comments:

Post a Comment