Search This Blog

Thursday, September 6, 2012

Pancing laman sosial         
KUALA LUMPUR: Menggunakan laman sembang sosial untuk memancing mangsa sebelum mengadakan demonstrasi di kondominium mewah di Brickfields, sindiket ‘Black Money’ didalangi warga Nigeria dikesan kembali aktif menipu orang ramai sejak enam bulan lalu walaupun kegiatan mereka banyak ditumpaskan polis sebelum ini.

Difahamkan, empat lelaki warga Nigeria itu dikesan menggunakan laman sembang sosial sebagai platform mereka untuk mempromosi kegiatan mereka menjual matawang asing terutamanya Dolar Amerika Syarikat (AS) dalam kuantiti banyak sebelum mengatur pertemuan bagi membuat demonstrasi mencuci wang berkenaan.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Izany Abdul Ghany berkata, sebelum mengadakan demonstrasi mencuci ‘black money’ itu, beberapa keping wang asli yang sudah dicelup dengan sejenis cecair berwarna hitam akan diletakkan di bahagian atas dan bawah yang diikat bersama kertas kosong.

“Ketika demonstrasi itu, mereka akan mengambil wang asli dan mencucinya dengan menggunakan cecair khas yang akan mengubah wang berwarna hitam itu kepada bentuk asalnya di hadapan mangsa.


“Mangsa akan menjadi yakin dengan sindiket itu dan berjaya dipengaruhi, lelaki Nigeria itu akan memujuk mangsa supaya membeli cecair khas dan matawang asing itu pada nilai tinggi,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Cheras, di sini, semalam.

No comments:

Post a Comment