Search This Blog

Thursday, September 6, 2012

4 lagi peserta ditahan

KUALA LUMPUR: Polis semalam menahan empat lagi peserta perhimpunan Janji Demokrasi dipercayai melakukan perbuatan biadab serta boleh menggugat keselamatan negara dengan mengibarkan bendera baru bagi menggantikan Jalur Gemilang dan memijak gambar pemimpin negara pada 30 Ogos lalu.

Tangkapan terdiri daripada dua lelaki dan dua wanita berusia 19 dan 20 tahun yang ditahan di ibu negara serta Johor.


Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Aziz Zakaria berkata, seorang remaja lelaki ditahan pada jam 1 tengah hari di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi adalah seorang pelajar kolej swasta di Selangor, remaja perempuan itu pula bekerja sebagai model sambilan ditahan di Johor Bahru pada jam 12 tengah hari.

Katanya, seorang juruteknik ditahan pada jam 5 petang juga di Johor Bahru dan terbaru seorang lagi wanita ditahan pada jam 9 malam tadi di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur. “Semua ditahan kerana dipercayai terbabit mengibarkan bendera baru menggantikan Jalur Gemilang dan tindakan memijak gambar pemimpin negara dan mereka dibawa ke IPD Dang Wangi.


“Keseluruhan tangkapan setakat ini adalah lima orang dan polis masih memburu tiga lagi individu yang terbabit dalam insiden pada malam ambang merdeka yang lalu,” katanya ketika ditemui di sini, malam tadi.


Aziz berkata, mereka kini disiasat mengikut Seksyen 4 (1) (a) Akta Hasutan bagi kesalahan mengibar bendera manakala Seksyen 290 dan Seksyen 504 Kanun Keseksaan untuk kesalahan memijak gambar pemimpin negara.

No comments:

Post a Comment