Search This Blog

Tuesday, July 24, 2012

Wanita Indonesia ditahan atas kes penipuan bencana tsunami Jepun

SEOUL: Polis Korea Selatan semalam, menahan seorang wanita Indonesia yang terlibat dalam skim penipuan bencana gempa bumi dan tsunami yang melanda Jepun, Mac lalu.
Polis juga meminta Interpol untuk menahan tiga lagi suspek, seorang wanita Malaysia berusia 33 tahun, lelaki Nigeria dan lelaki yang mungkin warga Amerika. 
Suspek wanita Malaysia, tahun lalu menghantar e-mel kepada lelaki Korea Selatan melalui laman web sahabat, mengaku bekerja di sebuah bank di negaranya.

Dia berkata, mempunyai pelanggan, lelaki Jepun mempunyai simpanan wang sebanyak AS$4.2 juta (RM13.32 juta), di mana dia dan keluarganya telah terkorban di dalam bencana itu.

Wanita itu mengesyorkan lelaki Korea Selatan itu menuntut wang tersebut dengan mengaku sebagai saudara kepada si mati dan berkongsi wang itu dengannya.

Polis berkata, wanita itu mendapat 110 juta won (RM304,000) daripada lelaki Korea Selatan itu dan mendakwa wang itu diperlukan untuk memalsukan dokumen bank dan keluarga.

Tetapi, lelaki Korea itu tidak sabar, dan terus melaporkan kejadian itu kepada polis Korea Selatan, April lalu.

Dia mengajak wanita Indonesia, 33, yang bertindak sebagai orang tengah dalam penipuan itu dengan menjanjikan akan memberi lebih wang, dan polis menahannya pada 4 Julai lalu.

Polis Penyiasat, Kim Gyoung-Hee berkata, ini kali pertama mereka menahan suspek terlibat dalam penipuan bencana tsunami. -AFP

No comments:

Post a Comment