Search This Blog

Tuesday, July 24, 2012

Penjara 13 tahun noda gadis lembam

PETALING JAYA: Tindakannya yang merogol seorang pelajar perempuan lembam tingkatan satu di kedai kosong di Taman Puncak Jalil, di sini, membawa padah apabila seorang pencuci kereta dipenjara 13 tahun dan lima sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini, semalam.
Hakim Yasmin Abdul Razak menjatuhkan hukuman itu terhadap Mamun, 31, warga Bangladesh yang didapati bersalah selepas pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan di akhir pembelaan.

Yasmin memerintahkan hukuman berkenaan dijalankan bermula dari tarikh dia ditangkap iaitu pada 16 Februari 2011.
Seramai tujuh saksi pendakwaan dipanggil sepanjang perbicaraan dijalankan.

Mengikut pertuduhan, Mamun didakwa melakukan kesalahan itu terhadap seorang pelajar berusia 12 tahun sembilan bulan, di dalam sebuah kedai kosong, Jalan PUJ, 3/12, Taman Puncak Jalil, 14 Februari 2011.

Dia didakwa mengikut mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh disebat jika sabit kesalahan.
Terdahulu, peguam bela yang mewakili Mamun, Gurmit Singh memaklumkan mahkamah bahawa anak guamnya sudah insaf dan mahu kembali semula kepada keluarganya secepat mungkin.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Chong Yin Xin memberitahu mahkamah tertuduh sepatutnya berfikir dulu sebelum melakukan perbuatan terkutuk lebih-lebih lagi kerana tertuduh seorang bapa dan mempunyai anak berumur lima tahun.
“Tindakan tertuduh amatlah keji kerana mengambil kesempatan terhadap orang kelainan upaya (Oku) selain mangsa yang tidak mengenali tertuduh,” katanya.

No comments:

Post a Comment